01

Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια για την διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων βλαβών και αλλοιώσεων στην περιοχή των αρθρώσεων.

Σε αντίθεση με τις ανοικτές μεθόδους, κατά την αρθροσκόπηση η εισαγωγή των απαραίτητων χειρουργικών εργαλείων γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα, μήκους λίγων χιλιοστών.

Με την βοήθεια μίας ειδικής κάμερας (αρθροσκόπιο), το εσωτερικό της άρθρωσης μεγενθύνεται και προβάλλεται έγχρωμα σε μια οθόνη, επιτρέποντας στον χειρουργό να αποκαταστήσει την όποια βλάβη με μεγάλη ακρίβεια.

Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης

Σαν ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η αρθροσκόπηση μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή σε σχέση με τις συμβατικές ανοικτές χειρουργικές μεθόδους:

  • βελτιωμένη ορατότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές των αρθρώσεων
  • πολύ μικρότερο τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, που σχετίζονται με αυτό (διαπύηση, χρόνιος πόνος κλπ.)
  • σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική
  • ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία
  • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών

Σε ποιές αρθρώσεις μπορεί να γίνει αρθροσκόπηση;

Αρθροσκοπικός έλεγχος μπορεί να διεξαχθεί σε όλες τις μεγάλες αρθρώσεις του σώματος. Κατά κύριο λόγο η αρθροσκόπηση εφαρμόζεται στο γόνατο, στον ώμο. στον καρπό, στην ποδοκνημική, στο ισχίο και στον αγκώνα.